Wat is Scutellaria

Wat is Scutellaria?

Glidkruid (Scutellaria) is een geslacht van eenjarige en overblijvende planten uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Tot het geslacht worden zo’n 200 soorten gerekend, die een typische kelkvorm gemeen hebben. De bloemen hebben duidelijk herkenbare boven- en onderlippen. De naam van het geslacht is een verwijzing naar de bloemkelken: de Latijnse verkleinvorm “scutella” betekent namelijk zoveel als klein schild of schoteltje. De verschillende soorten kunnen hoogtes tussen 5 en 100 cm bereiken en alle hebben tegenovergestelde bladeren.

Een aantal soorten, waaronder klein glidkruid (Scutellaria minor) en blauw glidkruid (S. galericulata) komt van nature in West-Europa voor. Verschillende soorten spelen een rol in traditionele geneeswijzen. Zo worden in de traditionele Chinese geneeskunde versterkende effecten voor het immuunsysteem toegeschreven aan het glidkruid en werd het in Europa en Amerika onder meer gebruikt voor wondverzorging en als kalmerend middel. Het helpt allergische reacties zoals hooikoorts verminderen.

Histamineremmer

scutellaria

Scutellariae is een kruid, rijk aan flavonoïden, waarvan is vastgesteld dat deze de afgifte van histamine remmen. De voornaamste indicatie van dit kruid is dan ook het verminderen van allergische reacties (hooikoorts). In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de plant als ‘blussend kruid bij vurige aandoeningen’ gezien. Toepassingen in China zijn naast het bestrijden van allergieën, het remmen van andere ‘vurige’ ontstekingsbeelden.

Diverse Westerse, wetenschappelijke onderzoeken bevestigen het positieve effect van Scutellariae bij hooikoortsklachten. Scutellariae remt zoals gezegd de afgifte van histamine waardoor de hooikoortsklachten afnemen. Scutellariae kan overigens toegepast worden bij alle histaminereacties, waaronder jeuk, oedeem en hoofdpijn. Scutellariae is verkrijgbaar in plantaardige capsules waardoor inname vergemakkelijkt wordt. Een dagelijkse dosering van 500 tot 3000 mg wordt aangeraden. Scutellariae kent geen bijwerkingen. Gebruik tijdens zwangerschap of lactatie wordt afgeraden.

Bronnen en referenties:

Cart
Your cart is currently empty.